Hemligheten sitter i materialet

  • Kvalitétskontroll
  • Storhasplar

Tåligare, enklare och lägre totalkostnad – det är bara några av fördelarna

Varje unik egenskap hos Uponor inPEX rören öppnar nya möjligheter till förenklingar och högre effektivitet. Men också möjligheter att göra helt nya saker. Börja med era egna behov och din egen fantasi och krydda med våra specialister. Du blir garanterat imponerad över det snabba resultatet.

Uponor inPEX är vårt samlingsnamn för rör och rörsystem, komponenter, gjutna artiklar mm för industriella tillämpningar. Produkter som är skräddarsydda efter kundens specifikationer och tillverkas i tillägg till vår produktion av standardrör. 

Uponor inPEX består av ren HD-polyeten som har extra hög molekylvikt. Med hjälp av väteperoxid, högt tryck och hög temperatur, uppnås en kemisk bindning mellan de långa molekylära kedjorna i polyeten, vilket resulterar i "förnätning" eller cross-linking. Resultatet är ett material med förbättrade egenskaper. Det tredimensionella nät som byggs upp på detta sätt ger ett nytt material med helt överlägsna egenskaper. Samma grundmaterial används för vattenskadesäker dricksvattendistribution, trygga sprinklersystem och effektiva system för golvvärme där tåligheten och långtidsstabiliteten gör att rören kan byggas in permanent. 

Skräddarsydda produkter

Tror du att skräddarsydda lösningar betyder höga kostnader och långa utvecklingstider? Tänk om! Med Uponor Industrial Applications behöver det inte gå många dagar från skiss till prototyp. I våra testlabb kan vi dessutom testa din konstruktion när det gäller t ex sprängtryck, tryckfall, temperaturväxlingar, klimat, nötning osv. 

När det gäller Uponor Industrial Applications är själva rörets överlägsna egenskaper – exempelvis låg vikt, temperaturtålighet och kemisk beständighet – bara början. De verkligt stora besparingarna kommer när du utnyttjar materialets egenskaper och vår kompetens, våra resurser och vår erfarenhet för att göra helt nya saker eller för att integrera flera funktioner i samma detalj, t ex genom integrerade flänsar som eliminerar behovet av hylsor eller dyra och komplicerade kopplingar. Du spar pengar genom att minska antalet detaljer och du spar ännu mer genom minskade monteringskostnader. 

Vårt engagemang slutar inte när vår produkt är på plats. När våra rör finns i en applikation där hög tillförlitlighet är avgörande erbjuder vi också service och support med samma exceptionellt höga kvalitet som själva röret. 

Uponor inPEX rören kan tillverkas i de flesta dimensioner, i längder upp till tusentals meter och med stor frihet när det gäller väggtjocklekar. Det kan dessutom tillverkas med färgat ytskikt. Till Uponor inPEX rören finns kopplingar i både metall och plast för olika behov och applikationer. Exempelvis Q&E-kopplingen som inte bara är både snabb och enkel utan också stark och säker. Ett annat exempel är WIPEX-kopplingen som även finns i syrafast stål för speciellt krävande applikationer. 

Långsiktiga styrkan av Uponor inPEX 

Vi har tillverkat så mycket Uponor PEX-rör sedan 1972 att det skulle räcka mer än 50 varv runt jorden. Nästan allt är fortfarande i drift någonstans i världen, i golvvärmesystem, bakom tvättmaskiner, på sjukhus och i otaliga andra tillämpningar, inte minst inom industrin. Under dessa år har våra rör testats, godkänts och certifierats i ett stort antal länder, när det gäller allt från renhet till hållfasthet. Men för oss är det slutliga beviset ändå att att vi uppfyller våra kunders höga krav och förväntningar.

Förutom egna tester har följande officiella institut genomfört omfattande tester:

Bodycote Polymer AB, Sverige - Långsiktig styrka, effekt av böjar och repor 

Materialprüfungsanstalt Darmstadt (MPADA), Tyskland - Temperaturcykling och kopplingar 

Plaströr Institute, USA - Material 

Engineering and Water Supply Institutionen Adelaide, Australien - Temperatur och tryckcykling 

Centre vetenskapligt que et Technique du Bâtiment (CSTB), Frankrike - Rör och rörkomponenter 

Statens Provningsanstalt (SP), Sverige - Temperaturcykling med flänsmontering 

Minimal påverkan på vår miljö 

PEX är ett material med liten miljöpåverkan både när det gäller tillverkning och energiåtervinning. Vid fullständig förbränning avges enbart vatten och koldioxid.

Stäng