Vattentankar

Dricksvattentankar

Säkra vattentillgången med färskvattentankar

Det finns många användningsområden för dricksvattentankar, inte minst som buffert till distributionsnäten för vatten. Genom att installera en tank som en permanent del av vattennätet kan man säkra tillgången på dricksvatten ibland annat små kommuner och kransområden, där vattenverken är mindre. Vid begränsad kapacitet i en vattentäkt alternativt ett vattenverk ser dricksvattentankar till den dagliga driften och fyller behovet hos invånvarna. En buffertvolym kan producera vatten hela dygnet medan uttag bara sker cirka 75 % av dygnets timmar. Tankarna är att betrakta som små vattentorn nedgrävda i marken.

Dricksvattentankar kan även användas till viss förbehandling av färskvatten, i de fall man exempelvis behöver höga pH-värdet. Syftet med detta är att minska korrosionen i vattenledningarna genom att tillsätta kalk, lut eller soda. På så sätt neutraliseras kolsyran i vattnet innan det distribueras vidare ut till konsumenterna.

Hållbara dricksvattentankar av Weholite

Uponor Infra har sedan nittiotalet koncentrerat sin utveckling på dubbelväggiga rör av polyetylen. Materialet är bäst lämpat för de flesta rörsystem, både trycklösa och trycksatta. Polyetylen är därtill en dricksvattengodkänd råvara. Vår produktutveckling kombinerat med teknisk kompetens har resulterat i lättviktsröret Weholite. Rörets patenterade struktur gör det möjligt att framställa dubbelväggiga plaströr med en innerdiameter på upp till 3500 millimeter. Därtill gör PE-materialets många goda egenskaper Weholite till ett slitstarkt, flexibelt och lätt rör som varken ruttnar, rostar eller korroderar. Drickstankar tillverkare av Weholite-rör förväntas därmed ha en livstid på över 100 år.

Uponor Infras dricksvattentankar finns prefabricerade och specialtillverkade - vårt unika produktionssätt låter oss formge både rördiameter och styvhet efter kundens behov. Slutprodukten håller mycket hög kvalitet och är PZH-certifierad. Tankar tillverkade av Weholite finns i dimensioner från 1000 till 3500 millimeter med ringstyvhetsklasserna SN1 till SN8 (PN-EN ISO 9969).

Fördelarna med dricksvattentankar av Weholite

Dricksvattentankar tillverkade av Weholite-rör är 100 % täta. Tankarna kan installeras i svåra markförhållanden och under vägar eller parkeringsplatser. Det tåliga materialet gör tankarna beständiga mot korrosion och kemikalier, resistenta mot UV-strålning och ger dessutom låg vikt, vilket underlättar installation.

De prefabricerade tankarna tillverkas för lagring av 2-90 kubikmeter dricksvatten. Större tankar tas fram efter order och önskemål. Maxlängden på dricksvattentankarna avgörs av transportens begränsningar - tankar på upp till över ett dussin kubikmeter levereras i sektioner som extrudersvetsas på installationsplatsen. Slutprodukten har inga mekaniska skarvar och är 100 % vattentät. En sådan lösning gör att man kan använda så mycket av omkringliggande mark som möjligt.

 

Smarta lösningar för underjordisk infrastruktur

Våra pålitliga lösningar förenklar på flera sätt livet för våra kunder. Vi levererar allt ifrån standardprodukter till skräddarsydda lösningar samt nyckelfärdiga projekt inklusive installation.

Uponor Infra erbjuder mycket mer än plaströr.