Foretaget_Historia_Lahti

Från ett litet snickeriföretag till ett modernt, börsnoterat företag

Uponor 100 år - Ett fantastiskt sekel!

Ett fantastiskt sekel!

Det hundraåriga Uponor bär på en fantastisk historia, från att ha varit ett litet snickeri till att bli ett modernt, börsnoterat företag och en av världens ledande leverantörer av bygg- och infrastrukturlösningar.

Uponor bildades genom en sammanslagning mellan Asko och Upo, och denna historia speglar finsk utveckling inom industri, handel och teknologi. Idag är Uponor ett av Finlands mest internationella företag. Denna sanna historia innehåller varken drama eller dramatiska vändningar eller ögonblick av förtvivlan -  och glädjen och stoltheten att övervinna dem.

Uponor grundades 1918, när den finske legenden Aukusti Asko-Avonius levde ut sin Amerikanska dröm i ett fattigt land genom att starta ett snickeri i Lahti. Men vad hände sen?

 

1918-1920

 • Aukusti Asko-Avonius lämnar in ansökan om att få starta företag i Lahti den 13 augusti 1918. Han hade hittat platsen för sitt snickeri, Lahden Puuseppätehdas, i Vesijärventie, den förre ägaren gick bort strax efter att han blivit frisläppt från Hennala krigsläger. Företaget tillverkar till en början kistor i skuggan av Finlands inbördeskrig, som pågick detta år. Under våren året därpå anammar företaget Henry Fords filosofi om masstillverkning av en produkt - ett skrivbord designad av Asko-Avonius och mästersnickaren Salonen. Dock varar denna masstillverkning av skrivbord endast ett kort tag. Asko-Avonius ger aldrig upp tanken om att masstillverkning så småningom kommer att ersätta handtillverkade produkter även i Finland.
 • Asko-Avonius öppnar sin första möbelaffär 1920 och etablerar även en ny fabrik.
 • 1928, öppnas en ny fabrik nära järnvägen i Hollola - det är den största fabriken för tillverkning av möbler i Finland.
Aukusti

1940

 • Under vapenvilan, lanserar Upo en produkt på marknaden: Pilkko, en gengasgenerator som installeras på bilar på grund av bristen på bensin. Nästan 30,000 av dessa gengasmotorer tillverkas under krigsåren.
 • 1946 tillverkar Upos gjuteri produkter för att betala krigsskulderna: fartyg, maskindelar och växellådor.
 • 1947 etableras ett systerföretag till Asko i USA.
 • 1949 startar Upos gjuteri att tillverka gjutjärnsrör.
Upo Walimo

1960

 • Asko samarbetar med IKEA, och tillverkar möbler för IKEAS postorderförsäljning. Men förhandlingarna med IKEAS grundare, Ingvar Kamprad, angående storleken på sängar gör att VD:n för Askos svenska del får sjukskriva sig. Samarbetet avslutas på grund av stora skillnader på pris, och Asko fortsätter sin verksamhet i Sverige enligt "design och kvalitet" ett koncept som fungerat väl i Tyskland.
 • Upo-Muovi startar tillverkning i Nastola 1965. Plaströrstillverkningen fokuseras på PVC-rör.
 • Företagets grundare, Asko-Avonius går bort den 13 september 1965 vid en ålder av 78 år.
 • Ball Chair designad av Eero Aarnio för Asko blir en internationell succé i slutet av 1960-talet. Den finns överallt, från James Bond filmer till superkändisar som Frank Sinatra och Prinsessan Grace av Monacos hem.
 • En 24 procentig devalvering av den finska Marken görs 1967. Detta leder till 12 miloner FIM i valutaförlust för Asko och Upo.
Ball chair

1980

 • Den strukturella omorganisationen av Asko startar 1980. Företaget säljer plastfilmstillverkning, varuhus, sågverk och andra fasta egendomar.
 • Upo-Muovi, hade redan ändrat namn till Upo-Putki blir Oy Uponor Ab 1982 som köper Nastolafabriken av Asko och plasttillverkningsföretaget i Sverige. Asko äger två tredjedelar av Uponor och Neste äger en tredjedel. Uponor verkar i Finland, Sverige och Danmark. De fem kommande åren görs förvärv i Irland, England, Tyskland och Norge. Uponor har svårigheter i dessa nya länder och resultatet består av röda siffror.
 • 1985 förvärvar Asko Finlayson. Det är en mycket stor affär. T ex har Finlayson cirka 5900 anställda - 1500 fler än hela Asko Group. Den allmänna opinionen innehåller kommentarer som "den lame försöker leda den paralyserade" I själva verket så förvärvar Asko Finlayson (ett börsnoterat företag) för en mycket bra pris.
 • 1986 förvärvarar Uponor Finlaysons rörtillverkning från Asko. Nu startar tillverkningen av PE-rör vid sidan om PVC-rören. Två förvärv till de följande fem åren: Hewing GmbH i Tyskland och Wirsbo Bruks AB i Sverige. Uponor blir en världsledande leverantör av plaströr för service och varmvatten.
 • 1988 listas Asko på Helsingforsbörsen, och ett fantastiskt år följer. Asko köper Cylindas hushållsapparatsdel, Karhu-Titans sportutrustning och Nokias golvdivision.
Old pipe

2000

 • Inom de närmaste fem åren, säljer Uponor (det börsnoterade företaget som skapades genom sammanslagningen av Asko och Uponor) sin hushållsapparats- och golvdivision, och fastigheten som förvärvades av Asko.
 • Uponors nya strategi har tre hörnstenar: ett varumärke, operativ effektivitet och tillväxt.
 • 2007 uppdaterar Uponor KOTI service sina metoder i den finska enskilda avloppssektorn. Konsumenter kan nu köpa sina enskilda avloppslösningar komplett med installation vid ett tillfälle. Servicen innehåller onlineverktyg och personlig service. En liknande service finns även för bygg- och renoveringsföretag.
 • 2007 uppnår Uponor det högsta resultatet någonsin men får även sin första varning eftersom den amerikanska lånekrediten även påverkar byggandet i Europa. Ett år tidigare har Uponor beslutat att uppnå tillväxt inom flervåningshus och inomhusklimat. Tillväxt sker främst i östra och södra Europa.
 • 2008 avyttrar Uponor sina gasrörsaffärer i Storbritannien och tar bort sin infrastrukturverksamhet utanför norden. Företaget fokuserar starkare på byggnadslösningar.
Nyheter_Pipeworld_Weholite

2018

 • Det 100-åriga Uponor är en ledande tillverkare av byggnads- och infrastrukturlösningar. Vi erbjuder produkter och lösningar för säker vattendistribution, energieffektiv värme och kyla och hållbar infrastruktur. Företaget har cirka 3900 anställda i 30 länder.

-------------------------------------------------------------------------

Denna artikel finns även i Uponor Infras kundtidning Pipe World nummer 1 2018.

100 ar
90 år

uponor-history-book

För att fira 90 år i branschen gav Uponor i september 2008 ut en bok som innehåller Uponors historia från 1918 till 2008.

PDF 3.62MB